úterý 29. března 2016

Na sklenku ve stínu platanů ... Vinisud 2016


Slíbená nová rubrika je tu! Someliérka Blanka Dabonot vás bude pravidelně zvát na sklenku vínka a posezení ve stínu platanů, tak jak je to u nás v Provence zvykem :-)  
Blančin příběh, co ji přivedlo do Provence a jak se k vinařině dostala, vám povyprávím příště. Dnes vás vezme na Vinisud a zavzpomíná na pana Horníčka.    

 * * * * 


Každé dva roky v druhé polovině února se centrem vinařského světa stává jihofrancouzské město Montpellier. Každý, kdo se profesionálně zabývá vínem, si nemůže nechat ujít největší vinařský salón na světě, Vinisud. Letos se do Montpellier od 15. do 17. února sjelo až 1 750 vinařů, nejen francouzských, ale z celé oblasti Středomoří (Itálie, Španělsko, Portugalsko, Tunisko, Chorvatsko, letos nově i Alžírsko, Maroko a Turecko).



Pravda, je to trochu náročné celé tři dny ochutnávat víno, i když máte pochopitelně všude k dispozici crachoir neboli plivátko. Ale kde jinde máte tu možnost ochutnat nejlepší vína z jižní Francie a celého Středomoří než právě v Montpellier! Letos této příležitosti využilo 32 000 návštěvníků, z toho 9 600 ze zahraničí. Z nich je naprostá většina ze Spojených států a Číny. Ale narazila jsem i na Čechy nebo Ukrajince. Montpellier se prostě stává Mekkou všech profesionálních nákupčích vína, someliérů, enologů, odborných novinářů.



A nemusíte celé tři dny jen ochutnávat víno. Program salónu je nesmírně bohatý. Na tzv. Master Classes, degustace řízené nejlepšími enology a someliéry, je sice nutné se zapsat dopředu, ale pokud jste to nestihli, můžete se zúčastnit řady odborných přednášek. Ty nejzajímavější se letos týkaly "zapomenutých" odrůd vinné révy v severní oblasti Středomoří, analýzy trhu s vínem v USA, inovačních technologií a patentů ve vinařském průmyslu, inovací v enoturismu a profesního vzdělavaní.



Řízené degustace byly letos věnovány apelaci Maury, růžovému vínu, vinným odrůdám z údolí Rhony v Kalifornii, odrůdám Grenache a Syrah. Mně nejvíce zaujal praktický ateliér na téma Vady vína spojené s problémy zátek. Zkušený enolog nám názorně předvedl, jak rozeznat vadné víno jakmile jej otevřete. V šesti různých sklenicích jste si tak mohli prakticky ověřit, jak "voní" zoxydované víno - od vůně vařené zeleniny až po takzvaný Merkaptan čili pach zkaženého vajíčka.



Z Master Classes mě nejvíce zaujala degustace Les Crus des Dentelles de Montmirail aneb nejlepší vína z oblasti Montmirailských krajek, což je pohoří nedaleko hory Mont Ventoux a města Carpentras. Ochutnávala se vína AOC Vacqueyras, Gigondas a Beaumes de Venise (vinařská oblast údolí Rhony). Má srdeční záležitost ღ V Gigondasu jsem bydlela dva roky, v domečku, který tu vyfotil v roce 1975 Miroslav Horníček při jedné ze svých cest do Provence.

fotografii i dojmy z ochutnávání místního vína najdete v jeho knize Jak hledat slunce

A jak vybírat, které víno ochutnat z té nepřeberné nabídky? Někdo vybírá podle oblasti a apelace, někdo podle jména vinaře, někdo rád objevuje neznámá vinařství... Pokud nechcete ochutnat víno přímo u stánku, kde vám vinař podá odborný výklad ke každé lahvi, můžete zkusit vína ve volné degustaci. K té mám jednu připomínku týkající se degustačních zápisů - jsou velmi stručné, neúplné, někdy popis vína zcela chybí. Salón Millesime Bio, který se konal také v Montpellier, ale o tři týdny dříve, byl v tomto směru mnohem lépe organizován, na druhou stranu salón Bio vín je mnohem menší.




Vinisud je opravdu jedinečnou příležitostí, jak ochutnat vína, která byste jinak v životě těžko ochutnali. Mě třeba zaujala, vedle vynikajících francouzských vín, chorvatská Grašovina, která se velice podobá Vlašskému ryzlinku. A dále silná alžírská vína, v Evropě zcela neznámá. Za zmínku stojí také naprosto ojedinělý stánek Château du Puech Haut (Languedoc) s úžasnou sbírkou malovaných vinných sudů. Tento vinař dal také při příležitosti salónu Vinisud vyrobit dubový sud o obsahu 300 000 l. Pokud ho chcete vidět, vinařství se nachází 50 km na sever od Montpellier.



Na další vinařský festival Vinisud nezbývá než si počkat do roku 2018!


_____________
© crédit photos: Blanka Dabonot (9,12,13), Alain Reynaud (3,4,5,6,7,8,10,11), Vinisud (1,2,7,14).

Více informací: http://www.vinisud.com/en 



6 komentářů:

  1. Dobré ráno ze severu. To je hezké, přečíst si o kamarádce a spolužačce na blogu, kde to vůbec nečekám. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  2. V Alsace se v září také "paří" na velké foire au vins á Colmar:-)
    Motmirail ááá... to mi připomnělo "Návštěvníky":-) Budu se po vínečku z této oblasti, muset někde podívat snad se dá sehnat i v dalších regionech Francie?!
    Připíjím bordeaux z oblasti St. Emilion mým nejoblíbenějším na zdraví Any a jejích bezva příspěvků!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Zdeni, děkuji za perfektní reportáž! Ze jmenovaných se znám osobně jen s tou Graševinou, i ta chutná z každé oblasti trochu jinak.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, se zájmem sleduji váš Instagram. Obdivuji co všechno podnikáte. Nezlobte se,ale kde na to všechno berete prostředky? Na letenky,hotely,exotické dovolené po celém světě několikrát ročně, na drahé restaurace, prodloužené víkendy kdekoli po světě. Klidně necháte propadnout letenku a koupíte si místo ní jízdenku na rychlovlak. Máte několik nemovitostí po Francii.Na to přece nemůže obchůdek s dárkovými předměty vydělat. Já si váš blog a Instagram prohlížím ráda,ale nedalo mně to a zeptala jsem se.Snad jsem se vás nedotkla.Laura

    OdpovědětVymazat
  5. obdivuji vás paní zdeno vás životní styl a že jste si dokázala splnit svůj sen já miluji jižní francii a chtěla bych tam jednou moc žít při pohledu na levandulova pole mi tečou slzy je to prekrasne jen jsem neměla ještě možnost je vidět na zivo.nyni žijí u Paříže ale zatím nebyla možnost se podivat do Provence

    OdpovědětVymazat

Tento dialog je pro mne provensálským kořením - dodá blogu chuť a šťávu ;-)

PS: pokud nejste blogo-webo nadšenci, můžete komentovat pod rubrikou "Anonymní". Palec zde ovšem neotisknete, vaše jméno či pseudonym ano ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...